# CBSE NCERT Solutions for Class 7 Chapter 8

Chapter-wise, thorough solutions to the questions of the NCERT textbooks are provided with the aim of helping students compare their answers. NCERT Solutions are prepared by experts to provide accurate and easy solutions for all questions covered in class 6 to 10 NCERT textbooks.

**CBSE NCERT Solutions for Class 7 Maths Chapter 8:**

*Question-1*:

In a computer lab, there are 3 computers for every 6 students. How many computers will be needed for 24 students?

*Solution*:

For 6 student, number of computers required= 3

∴ For 1 student, number of computers required = 3/6 = 1/2

∴ For 24 students, number of computers required = 24×(1/2) = 12

Hence, 12 computers are required for 24 students

*Question-2*:

Population of Rajasthan = 570 lakhs. population of UP= 1660 lakhs.

Area of Rajasthan = 3 lakh km square and area of UP = 2 lakh km square.

(i) How many people are there in 1 km square area in both these states?

(ii) Which state is less populated?

*Solution*:

(i) Population of Rajasthan in 3 km^2 area = 570 lakh

Population of Rajasthan in 1 km^2 area =(570/3)=190 lakh

Population of U.P in 2 km^2 area = 1660 lakh

Population of U.P in 1 km^2 area =(1660/2)=830 lakh

(ii) It can be observed that population per km^2 area is lesser for Rajasthan. Therefore, Rajasthan is less populated.

*Question-3*:

Convert the given decimal fractions to per cents.

(a) 0.65

(b) 2.1

(c) 0.02

(d) 12.35

*Solution*:

(a) 0.65* 100 = 65 %

(b)2.1 *100 = 210%

(c) 0.02 *100 = 2%

(d) 12.35 *100 = 1235%